Video.png

Heraklith®
Rc Calculator

Rc waarde berekenen


U kunt met onze Rc calculator heel eenvoudig online de Rc waarde berekenen van constructies. Voor Heraklith houtwolplaten vindt u de berekeningen in het onderdeel "Vloeren".  

De Rc waarde is de warmteweerstand van een constructie en wordt in de volksmond ook wel eens afgekort tot r waarde. Let erop dat de Rc waarde iets anders is dan de Rd of Rm waarde die voor de afzonderlijke materialen van toepassing is.

Voor het bepalen van de Rc waarde van een constructie moet eerst de Rd of Rm waarde van de materialen in deze constructie bekend zijn. Zitten er luchtlagen in de constructie dan moet je weten of deze niet, zwak of sterk geventileerd worden. De Rc waarde is niet alleen een optelsom van deze materiaallagen, ook correctiefactoren en koudebruggen worden meegenomen. Koudebruggen zijn bijvoorbeeld houten stijlen, balken of metalen profielen. Al met al een berekeningsmethode met ingewikkelde formules die handmatig lastig zijn uit te voeren. Deze Rc calculator is ontwikkeld om deze Rc berekeningen eenvoudig uit te voeren.

Isolatie eisen bouwbesluit

Waarom is het bepalen van de Rc waarde belangrijk? Een goed geïsoleerd gebouw zorgt voor lagere energiekosten en meer comfort. Het Bouwbesluit stelt daarom eisen aan de thermische isolatie van het gebouw, maar ook aan de afzonderlijke bouwdelen zoals vloeren, gevels en daken.

Voor nieuwbouw zijn de isolatie eisen:

Vloer: Rc ≥ 3,5 m2K/W

Gevel: Rc ≥ 4,5 m2K/W

Dak: Rc ≥ 6,0 m2K/W Let op: ook bij parkeergarages is dit steeds vaker de eis

Rc calculator

Veel voorkomende constructies vindt u terug in onze online Rc calculator. Berekeningen voor Heraklith houtwolcementplaten vindt u allemaal terug in het onderdeel "vloeren".

Bij het invullen van deze Rc calculator begint u bovenaan. Er staan al voorbeeld materialen en diktes ingevuld, maar deze kunt u eenvoudig aanpassen door de vensters open te klappen. De bijbehorende isolatiewaarden worden automatisch ingevuld. Heeft u alles ingevuld dan ziet u welke Rc waarde erbij hoort. Door te variëren in bijvoorbeeld de dikte van de houtwolplaat, ziet u direct hoe de Rc waarde verandert. 

In de Rc calculator staat op diverse posities een ‘i’ aangegeven. Door op deze ‘i’ te klikken, krijgt u toelichting op de keuzes die u moet maken.